top of page

Életút

Földi Kinga Budapesten élő textilszobrász. Évekkel ezelőtt a környezetében található anyagokkal, elsősorban textilekkel kísérletezett, így hozva létre első formakísérleteit. Művészet iránti szenvedélye késztette arra, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytasson tanulmányokat. Egyetemi évei alatt elsajátította az origami, a csipkeverés és különböző felületmanipulációs technikák fortélyait, amelyek segítettek abban, hogy önálló nyelvezetét, stílusát kidolgozza a textilszobrászat területén.

A diploma megszerzése után a selymet választotta elsődleges médiumának, és folytatta útját a divat- és ékszertervezés területén; elsősorban hordható ruhaszobrok készítésével foglalkozott. Az öltözéktervezői munkák azonban nem biztosítottak számára kellő alkotói szabadságot, ezért egy hosszú folyamat eredményeként újra a textilszobrászat felé fordult. 

A művész útja a képzőművészet területén azonban csak azt követően indult el, hogy éveket töltött azzal, hogy a végletekig finomítsa a piézést, azt a technikát, aminek segítségével műveinek jelentős részét létrehozza.

 

Az eredetileg blúzok díszítésénél alkalmazott varrás lett alkotásainak alapmotívuma és szerkezeti eleme. Nagyobb méretű munkáit több építőelemből állítja össze. Elsősorban a növény- és állatvilágban lel inspirációra, amelyek visszatükröződnek selyemplasztikáiban.

Kinga with her sculpture
Kinga varrja alkotásait

Földi alkotásai Magyarországon és Olaszországban is több jelentős kiállításon szerepeltek, nemzetközi magazinokban írtak munkáiról elismerően. Szobrai mára neves építészek magángyűjteményét is gazdagítják.
 
Földi szobraival a digitális korban gyakran mellőzött természet szépségére kívánja irányítani a figyelmet, és azt reméli, hogy örömet és melegséget kelt nézőiben, a selyem lágyságán keresztül.

bottom of page